Bezoekadres
Verbreepark 15
2731 BR Benthuizen
T +31 (0)297-330300
welkom@elspec.nl 

  • Simple Item 3
  • Simple Item 2
  • Simple Item 1
  • 1
  • 2
  • 3

innovatieproject den haag smart cityDen Haag heeft in 2015 de vraag naar de markt uitgezet of sensoren in de buitenruimte een verbetering van de dienstverlening naar de burger kunnen betekenen. Elspec neemt deel aan een pilot om hier invulling aan te geven.

De gemeente heeft bedrijventerrein Zichtenburg aangewezen om verschillende leveranciers hun technische kunnen te laten zien. Voor Elspec betekent dit de implementatie van het Eurel Lichtmanagementsysteem uitgebreid met sensoren voor grondwaterstand, geluid en verkeersdetectie.

Het Eurel lichtmanagement systeem is reeds voorbereid voor “Smart city” met een universele communicatiepoort. Het combineren van het systeem met sensoren voor andere disciplines was hiermee eenvoudig te realiseren.

De gegevens van de sensoren moeten worden ontsloten via het ALiS protocol aan de beheersoftware. Het is hiervoor noodzakelijk dat het protocol wordt uitgebreid met meerdere discipline, ook andere dan die met openbare verlichting van doen hebben. Hiermee verschuift het Eurel lichtmanagement systeem met ALiS richting een breder inzetbaar Smart City systeem.

ALiS kan een goede rol spelen bij het universeel ontsluiten van Smart City data. De nadruk in het innovatieproject ligt daarom op de doorontwikkeling van ALiS.

Met de inzet van Smart City systemen komen praktische oplossingen nabij.
Geluidsensoren kunnen bijvoorbeeld worden gekoppeld aan de verlichting. Is er ’s avonds aanzienlijk meer omgevingsgeluid dan normaal, dan zou er sprake kunnen zijn van een calamiteit of drukte in het verkeer. Een hoger lichtniveau kan dan de veiligheid bevorderen.

De meting van de grondwaterstand kan gebruikt worden in de watermanagementsystemen. Hoewel de meting via het lichtmanagementsysteem wordt ontsloten, wordt de data door een compleet andere afdeling van de gemeente gebruikt.

Met het combineren van verschillende disciplines in één systeem worden systemen efficiënter gebruikt met kostenreductie als aangename bijkomstigheid.

Sander Klijnstra teamhoofd openbare verlichting van de gemeente verwoordt dit als volgt: “We zijn bezig met de verlichting van de toekomst. We willen licht op maat bieden, wanneer en waar dat nodig is. Sensoren kunnen daarbij helpen. Moderne technieken bieden bovendien de mogelijkheid om de informatie van verschillende sensoren aan elkaar te koppelen en dat biedt nog meer kansen om de dienstverlening aan de inwoners en bezoekers van de stad te verbeteren.”

Boudewijn Revis, wethouder Binnenstad, Stadsontwikkeling Kerngebieden en Buitenruimte verteld: “Ik kijk ernaar uit dat de leveranciers van de systemen samen met ons projectteam nog meer toepassingen onderzoeken. Ik zou het nuttig vinden als deze proeftuin tot verdere duurzame ontwikkelingen leidt. Voor Den Haag en misschien wel voor Nederland.”