Bezoekadres
Verbreepark 15
2731 BR Benthuizen
T +31 (0)79-3607340
elspec@jobarco.com

 
  • Simple Item 3
  • Simple Item 2
  • Simple Item 1
  • 1
  • 2
  • 3

Bespaar tot 30% op openbare verlichting met lichtmanagement systemen van Sogexi

Elke avond en nacht branden in Nederland drie en een half miljoen lichtpunten op drie miljoen lichtmasten. Bij elkaar verbruikt die openbare verlichting bijna zevenhonderd miljoen kilowattuur. Een besparing van 20% zou voldoende zijn om te kunnen voorzien in de energiebehoefte van een stad van 47.000 woningen! Die besparing kunt u bovendien eenvoudig realiseren: met de lichtmanagement systemen van Sogexi. Een innovatief lichtmanagement systeem maakt het mogelijk de verlichting per lichtpunt in te stellen, lokaal of op afstand. Bovendien beantwoordt uw gemeente aan het streven van de Taskforce Verlichting, die de overheid heeft ingesteld om in 2020 30% energie te besparen. En nóg een belangrijk voordeel van lichtmanagement systemen: vooral met openbare verlichting kunnen gemeenten en provincies hun burgers laten zien dat u het goede voorbeeld geeft! Natuurlijk is openbare verlichting van het grootste belang. Voldoende verlichting op straat draagt ertoe bij dat uw burgers zich buiten veilig voelen. De verkeersveiligheid is in het geding. Tegelijkertijd zijn de operationele kosten van openbare verlichting hoog. Hoog genoeg om u af te vragen of er geen andere, betere alternatieven zijn voor de lichtmasten die niet altijd op vol vermogen hóeven te branden. Die alternatieven zijn er. Jobarco is importeur van Sogexi, de Franse fabrikant van systemen. Overal in Europa zijn de systemen van Sogexi te vinden. Ook in Nederland. Voor verschillende verlichting systemen heeft Jobarco oplossingen.

Hoe werken lichtmanagement systemen?

De werking van lichtmanagement systemen is eenvoudig. Op afstand kan het lichtniveau van elk individueel lichtpunt worden bepaald. Een centrale ‘commandopost’ bestuurt het systeem, aangestuurd door een extern VRI systeem. In de centrale post bepalen de verantwoordelijke medewerkers per gemeente of provincie de gewenste lichtintensiteit en de dimtijd per aangesloten lichtpunt. U kunt er dus voor kiezen om op belangrijke punten een hoger lichtniveau in te stellen. Op wegen met minder verkeer, kunt u de lampen dimmen of zelfs uitschakelen. U bent daardoor niet gebonden aan één niveau voor alle verlichting, maar u kunt dynamisch ‘schakelen’ tussen diverse niveaus.

Uw medewerkers kunnen altijd ingrijpen

Het systeem werkt twee kanten op. In elke lichtmast wordt een systeem ingebouwd, dat statusmeldingen kan terugsturen naar de centrale post. Ook de historie van de brandduur kunt u via het interne systeem per lichtmast traceren. De centrale commandopost bevat een GSM-module. Het management systeem waarschuwt uw verantwoordelijke medewerkers per sms of e-mail als een lichtmast niet werkt of per ongeluk de deur van de centrale post open staat. Het systeem is ‘web enabled’: vanaf hun werkplek of vanuit huis kunnen medewerkers direct ingrijpen. Is er een evenement of een calamiteit? Dan kan de lichtintensiteit eenvoudig worden verhoogd.

Geen nieuwe lichtmasten nodig

Hét grote voordeel van Sogexi lichtmanagement systemen is dat deze zijn toe te passen met veel typen bestaande verlichting. U hoeft dus geen lichtmasten te vervangen. Het inbouwen van een kleine module in de lichtmast is voldoende. Het systeem werkt met de zoals LED, CDMT, PLL, hogedruk natriumlampen, metaalhalogeen en cosmo white van 50 tot 400 Watt. Met name voor de binnenstad, rondwegen en provinciale wegen kunnen lichtmanagement systemen een grote besparing opleveren.

Het equivalent van 3.000.000 bomen

Die voordelen spreken aan. Met Jobarco lichtmanagement systemen is een besparing van 20% eenvoudig mogelijk. Gerekend over geheel Nederland: zo’n 140 Gigawattuur (GWh), oftewel een CO2-reductie van 70 kiloton: het equivalent van 3.000.000 bomen om de CO2-uitstoot te neutraliseren. De besparing zou voldoende zijn om te voorzien in de energiebehoefte van een stad met 47.000 inwoners, bijvoorbeeld een stad zo groot als Rijswijk!

Hoeveel bespaart u voor uw eigen gemeente of provincie?

Besparing bij 100 lichtpunten t.o.v. conventionele technologie en een lamplevensduur van 4 jaar: sogexi tabel

U verdient uw investering snel terug

Bovendien heeft het gebruik van Jobarco licht management systemem als voordeel dat de levensduur van de lamp wordt verlengd. U bespaart daardoor óók fors op operationele kosten. Het onderhoud van het systeem is minimaal. Door de webbased omgeving kunnen uw medewerkers op afstand storingen uitlezen én de instellingen aanpassen. Dat maakt investeren in innovatieve technologie voor openbare verlichting heel interessant. Belangrijker nog is dat u beantwoordt aan de doelstellingen van de Rijksoverheid, verwoord in de Taskforce Verlichting:

  • 15% energiebesparing in 2011;
  • 20% energiebesparing in 2013;
  • 30% energiebesparing in 2020.

Door het lichtniveau op straat te dimmen, geeft u ook uw inwoners een belangrijk signaal: het signaal dat het u als gemeente of provincie ernst is om energie te besparen. Met uw investering in Jobarco licht management systemen laat u zien dat u voorop loopt en uw maatschappelijke verantwoordelijkheid wilt nemen.

Jobarco, een betrouwbare partner

Jobarco is importeur voor Nederland van Sogexi. Met Jobarco haalt u een betrouwbare partner in huis. We zijn specialisten in uiteenlopende elektrotechnische oplossingen. Met een scherp oog voor installatie- en bedieningsgemak, logistieke prestaties en return on investment. Concepten van Jobarco koppelen hoogstaande procestechniek aan maximale procesbeheersing. Sogexi licht management systemen zijn er een goed voorbeeld van. Jobarco levert uw systeem compleet werkend op. U heeft er dus geen omkijken meer naar!

Meer weten?

Wilt u meer weten over licht management systemen en over Jobarco? Neem dan vrijblijvend contact op. We zijn ook u graag van dienst met het systeem van de toekomst. En die toekomst is vandaag al begonnen.