Bezoekadres
Verbreepark 15
2731 BR Benthuizen
T +31 (0)79-3607340
elspec@jobarco.com

 
  • Simple Item 3
  • Simple Item 2
  • Simple Item 1
  • 1
  • 2
  • 3

Staafaarders 110 kV- 400 kV

In Nederland wordt de komende jaren het hoogspanningsnet sterk verbeterd.Bij de aanleg van nieuwe schakeltuinen is ook de aanwezigheid van een zichtbare aarde van groot belang voor het bedienend personeel.

Nadat er met de aardingsschakelaar geaard is, de spanningsafwezigheid geconstateerd wordt, dienen de visuele aarders aangebracht te worden.

In schakeltuinen, welke op een spanningsniveau van 110 tot 400kV bedreven worden, zijn de afstanden groot. Het aanbrengen van vele parallele aarders met een grote lengte en diameter op een hoogte van soms wel 12 meter is in het open veld, in weer en wind, een praktisch onmogelijke opgave. Ook kan het slaan van aardsnoeren, met grote lengte,  bij kortsluiting gevaarlijke situaties voor mens en installatie opleveren.

Om dit ales te voorkomen  zijn er door Elspec, in nauwe samenwerking met de Duitse leverancier Arcus, staafaarders geïntroduceerd.

Op het te aarde deel wordt een zogenaamde stijgbeugel gemonteerd. Aan de draagconstructie van het systeem wordt een geaarde draaipunt aangebracht, waar de staafaarder in geleid wordt. Deze wijze van aarden is door  constructie van de aardstaaf in combiantie met het draaipunt door één man vanaf de grond uit te voeren.

Vanuit de onderzijde van de staafaarder wordt middels een roterende beweging de aardklem met de stijgbeugel verbonden. Hierdoor is er voor het bedienend personeel een visueel zichtbare aarde in het systeem aanwezig.

Het aardsysteem voldoet aan DIN EN 61.219 VDE 0683 deel 200 en aan de IEC 1219. Uitgebreide testprocedures zijn bij gerenomeerde test instanties, zoals KEMA Arnhem, FGH Mannheim en IPH Berlijn, uitgevoerd.

In Nederland zijn er inmiddels projekten in de schakeltuinen in Maasbracht, Lelystad en Oostzaan gerealiseerd.

Ook voor de verdere uitbouw van de 400kV netten zal Elspec haar bijdrage leveren voor een veilige werksituatie van het bedienend personeel.